четверг, 9 октября 2014 г.

НОВІ ГЕЛІОСИСТЕМИ НА ОСНОВІ МОРСЬКОЇ СОЛІ ЗДЕШЕВЛЯТЬ ВИРОБНИЦТВО СТРУМУ НА ТРЕТИНУ

Post Image
Вчені з університету Ліверпуля зробили сонячні панелі з абсолютно нешкідливого хлориду магнію - речовини, яка входить до складу морської води і сиру тофу. При цьому новий інгредієнт в 300 разів дешевше використовуваного зараз хлориду кадмію і збільшує ефективність геліосистеми до 15%. Процес синтезу нового компонента для сонячних панелей описаний в номері журналу Nature.
Зараз найдешевші сонячні панелі роблять з тонкоплівкових геліоелементов, які особливо добре поглинають світло і зручні у використанні - їх можна кріпити до будь-якої поверхні. Але при виробництві тонкоплівкових панелей застосовується токсичний хлорид кадмію, який підвищує ефективність геліосистем: без додавання цієї шкідливої ​​речовини сонячна панель буде перетворювати в енергію менше 2% сонячного світла.
Чи варто говорити, що нинішнє виробництво геліосистем вимагає підвищених заходів безпеки, а після того як вони відслужать свій термін, - спеціальної утилізації, що припускає чималі витрати.
Щоб вирішити ці проблеми, дослідники з університету Ліверпуля шукали елементи, які зв'язуються з хлором, але не загрожують екології та здоров'ю людей. Вони, наприклад, спробували покривати батареї кристалами хлориду натрію - звичайної кухонної солі.
Але виявилося, що іони натрію руйнують структуру фотоелемента. Зрештою зупинилися на хлориде магнію, який витягується з морської води, абсолютно безпечний і навіть використовується у виробництві сиру тофу. Цей інгредієнт також міститься в морській солі для ванн і в спеціальних соляних сумішах для посипання дорожнього покриття від обмерзання. Хлорид магнію досить дешевий - $ 0001 за грам, тоді як стільки ж хлориду кадмію обходиться в $ 0,3, але при цьому так само ефективний.
Який брав участь в розробці Джон Мейджор з Інституту Стефенсона каже, що використання хлориду кадмію не тільки неекологічно і дорого, але і технологічно складно, тоді як хлоридом магнію можна покривати панелі за допомогою звичайного розпилювача для фарби.
"Хлорид кадмію є токсичним і дорогим речовиною, яка в принципі не повинно використовуватися Заміна його компонентом природного походження допоможе заощадити на виробництві геліосистем і знизити вартість вироблення сонячної електроенергії.", - Переконаний фахівець.
Застосування дешевого хлориду магнію, який можна знайти на полиці будь-якого магазина, може на третину здешевити вартість виробництва сонячних панелей. Адже використовуваний зараз хлорид кадмію становить 30% вартості сонячних панелей.
Скільки коштує сонячне світло
Виробництво сонячної енергії неухильно дешевшає. За даними Всесвітньої асоціації альтернативної енергетики, приміром, в США середня ціна становить зараз 74 цента за ват. Для порівняння: в 1977 р цей показник становив $ 76,67 за ват, тобто в сто разів дорожче. З 2011 по 2014 рр. вартість сонячних батарей знизилася на 60%.

Серед основних причин - збільшення обсягів випуску сонячних панелей і використання при їх виробництві нових, більш дешевих технологій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий